fju fju



Podsumowanie projektu "Kaszebsczi strawe"

 

 

 

W czwartek , 20.06.2013 r., w Rybackiej Izbie Regionalnej w Pucku odbyło się podsumowanie projektu "Kaszebsczi strawe", jego celem była popularyzacja wiedzy o regionalnych potrawach i zachęcenie do gotowania zgodnie z recepturami kuchni kaszubskiej. 
 
W spotkaniu wzięły udział osoby zaangażowane w realizację projektu, m.in. autorka przepisów z książki "Kaszebsczi strawe" Anna Pomieczyńska, prezes Pozytywnych Inicjatyw Arkadiusz Gawrych, Wójt Gminy Puck Tadeusz Puszkarczuk. Gośćmi specjalnymi były również laureatki konkursu kulinarnego - Beata Szornak, Urszula Hejmowska, Małgorzata Grap, które odebrały nagrody ufundowane przez Pozytywne Inicjatywy i firmę Sibuk.
 
Najważniejszym przedsięwzięciem projektu było wydanie książki "Kaszebsczi strawe". W publikacji znalazły się przepisy tradycyjnej i współczesnej kuchni kaszubskiej Pani Anny Pomieczyńskiej oraz zwycięski przepis z konkursu towarzyszącego wydaniu książki, czyli „Śledziowe kąski na surówce z kiszonej kapusty. Tej potrawy mieli okazję spróbować uczestnicy spotkania – smakowała wyśmienicie.
 
Książka "Kaszebsczi strawe" jest dystrybuowana bezpłatnie podczas przedsięwzięć Pozytywnych Inicjatyw. Publikacja dostępna jest także w Internecie na stronie Pozytywnych Inicjatyw. 

 

aktualności o nas wystawy kontakt